The product
Gruyere AOP 12 mesi - World champion
Un Gruyère dalla lunga stagionatura e dai sapori intensi, per intenditori
Code:
40709
Country of origin:
Swiss
Type of Milk:
Raw Cow's milk
Weight:
35 kg approx
Minimum order:
1/4
| Description | Un grande formaggio prodotto in Svizzera con latte vaccino crudo e stagionato almeno 12 mesi |
|---|---|
| Appearance | La crosta ha un colore marrone mentre la pasta si presenta di colore giallo paglierino, compatta e priva di occhiatura; sono presenti alcuni cristalli di tirosina dovuti alla lunga stagionatura |
| Taste | Deciso e aromatico, con note di frutta esotica e una leggera piccantezza |
| Maturing | At least 12 months |
| Curiosity | Prodotto fin dal 115 nella cittadina di Gruyeres, viene realizzato ancora oggi nei caseifici dei paesini della Svizzera romanda, secondo la ricetta tradizionale. Per produrre una forma da 35 kg sono necessari circa 400 litri di latte |
| Our selection | Abbiamo scelto questa selezione di Gruyère stagionato 12 mesi perchè esprime al meglio le eleganti carattaristiche di gusto di questo rinomato formaggio svizzero. Questo formaggio, vincitore ai Wold Cheese Awards 2025, è prodotto da Pius Hitz, che ha acquisito il caseificio di Urs Leuenberger, vincitore nel 2022, ed è stagionato nel bunker di Gourmino a 250 metri sotto terra |
| Suggestions | Vi consigliamo di degustarlo in purezza oppure di utilizzarlo per dare maggiore complessità a una fondue |
| Ingredients | Raw cow's MILK, salt, rennet, selected ferments. |
|---|---|
| Allergens in ingredients | Milk and products thereof |
| May contain traces of: | Eggs |
| Weight | 35 kg approx |
| Packaging | Whole wheel unpacked, fractions vacuum packed |
| Storage Conditions (unpacked products) | Store at a maximum temperature of +8°C |
| Storage Conditions (packaged products) | Keep refrigerated below +4 °C |
| Instructions for use | Please remove crust before consumption. Sell fractionated |
| Country of origin of the primary ingredient | Swiss |
| Nutrition Declaration | Energy: 1643 kJ / 396 kcal Fat: 32 g of which saturates: 19 g Carbohydrate: <0,1 g of which sugars: <0,1 g Protein: 27 g Salt: 1,5 g Typical value per 100 g |
The producer
Gourmino - Langnau - Switzerland
Why we chose them
In 2001, in a rather inaccessible area in the village of Langnau in Switzerland, in the Emme Valley, five dairies founded Gourmino with the intention
of joining forces to market their products. The cheeses are produced in small rural dairies that still process local milk using traditional methods, often
self-producing the starters needed for the production: an approach that is very different from that of the large industries that dominate the Swiss
cheese market. The cheeses are taken to the maturing rooms in Langnau where they are refined. This short supply chain is essential to guarantee
the quality of the cheeses and preserve the centuries-old cheese-making tradition of this region of Switzerland.
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