The product

Fior di Natura fresco

Fresh vegetable rennet pecorino produced with Maremma organic milk
Code:
31327
Country of origin:
Italy - Tuscany
Type of Milk:
 Sheep's milk
Weight:
2 kg approx
Minimum order:
1 piece
More Information
Raw material Fresh pecorino with vegetable rennet produced with pasteurised sheep's milk
Appearance The crust is smooth, elastic and thin, ivory white. The dough is soft and compact
Taste Sweet and slightly salty with important lactic sensations and light herbaceous notes due to the use of vegetable rennet
Curiosity This pecorino is produced using the vegetable rennet obtained from the thistle or wild artichokes. The common artichoke plant appears in Europe only in the Middle Ages and with names derived from the Arabic kharshuf, so according to some Authors it is hypothesized the Eastern origin. But the imposing wild populations of Cynara cardunculus in the hills between Civitavecchia and the Tolfa Mountains (RM), in the vicinity of the Etruscan settlements of Cerveteri, suggest that in this area it could have originated as a cultivated plant, probably by the Etruscans.
More Information
Ingredients MILK pasteurized organic sheep (Origin: Italy), salt of Volterra, lactic ferments, vegetable rind Cynara Cardunculus
Allergens Milk and products thereof
Weight 2 kg approx
Packaging Bulk
Storage Conditions (unpacked products) Store in a refrigerator
Paese di origine ingrediente principale Italia
Nutrition Declaration Energy: 1629 kJ / 393 kcal
Fat: 33 g
of which saturates: 22 g
Carbohydrate: 0 g
of which sugars: 0 g
Protein: 24 g
Salt: 1,1 g
Typical value per 100 g
The producer

Caseificio Il Fiorino - Roccabegna (GR) - Tuscany

Why we chose them
Per Il Fiorino i formaggi sono un'arte di famiglia. Angela e Simone, oggi proprietari del caseificio continuano una tradizione che ha avuto inizio nel 1957 con Duilio Fiorini, papà di Angela. Da allora la filosofia è sempre la stessa: una lavorazione artigianale, che avviene interamente all'interno del caseificio di proprietà; e un latte di pecora proveniente solo dalle colline della Maremma, raccolto entro un raggio di 30 km dal Caseificio. Una qualità confermata da numerosi premi, in Italia ma anche all'estero. Quando, ormai diversi anni fa, abbiamo conosciuto Angela e Simone quello che ci ha colpito è stato il loro entusiasmo e la loro trasparenza. Quando poi abbiamo assaggiato anche i prodotti abbiamo capito che erano davvero allineati con la nostra filosofia. La cosa che ci è piaciuta di più è che lavorano solo il latte locale, quindi con i loro formaggi parlano davvero del loro territorio.
From the same producer
© VALSANA S.R.L. - All rights reserved - Tel. (+39) 0438 1883 125 - Fax (+39) 0438 64976 - email: valsana@valsana.it
Via degli Olmi 16 - 31010 Godega di Sant'Urbano (TV) - P.IVA 01949710261 - C.F. 00548700244 - Reg. Imprese Treviso N. 00548700244 - Cap.Soc. 52.000 i.v.